Martsipani-jõhvika krinku
Pärmitainas:
2.5 dl piima
25 g pärmi (pool presspärmi)
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid
Täidis:
110 g võid
100 g jõhvikaid / pohlasid. Sobivad nii värsked / külmutatud (otse külmast - sulatades hakkavad liiga palju vedelikku välja ajama) / kuivatatud (leotan enne vees).
1.5 pakki kalevi martsipanimassi, kui seda poes pole, siis olen pannud seda šokolaadiga kaetud toru 2 pakki (vist 175g pakk)
Kaunistuseks:
Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale pehme või, murenda martsipan ja laota laiali jõhvikad. Rulli tainas pikemast servast kokku. NB! tõsta rullina juba küpsetusplaadile ära, sest põimituna on suhteliselt võimatu seda teha. Seejärel lõika rull pikuti pooleks ning põimi kokku kahte poolt üksteisest üle tõstes. (See on kõige keerulisem koht kogu kringlitegemise protsessi juures ja ajab kõige rohkem närvi, sest kogu sisu tahab plehku panna).
2.5 dl piima
25 g pärmi (pool presspärmi)
100 g suhkrut
4 g soola
500 g jahu
90 g võid
Täidis:
110 g võid
100 g jõhvikaid / pohlasid. Sobivad nii värsked / külmutatud (otse külmast - sulatades hakkavad liiga palju vedelikku välja ajama) / kuivatatud (leotan enne vees).
1.5 pakki kalevi martsipanimassi, kui seda poes pole, siis olen pannud seda šokolaadiga kaetud toru 2 pakki (vist 175g pakk)
Kaunistuseks:
mandlilaaste ja tuhksuhkrut /valget šokolaadi.
Ettevalmistuseks võta või ja pärm külmkapist välja, et nad oleksid toasoojad taigna tegemisel.
Ettevalmistuseks võta või ja pärm külmkapist välja, et nad oleksid toasoojad taigna tegemisel.
Taigen:
Kuumuta piim käesoojuseks (37 kraadi). Hõõru pärm soojas piimas vedelaks. Lisa segades juurde kuivained ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. Mina teen seda ahjus - pöördõhl 40-50 kraadi.
Kuumuta piim käesoojuseks (37 kraadi). Hõõru pärm soojas piimas vedelaks. Lisa segades juurde kuivained ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit. Mina teen seda ahjus - pöördõhl 40-50 kraadi.
Kerkinud tainas pane jahusele lauale ning sõtku kergelt lahti. Seejärel rulli piklikuks tükiks. Määri peale pehme või, murenda martsipan ja laota laiali jõhvikad. Rulli tainas pikemast servast kokku. NB! tõsta rullina juba küpsetusplaadile ära, sest põimituna on suhteliselt võimatu seda teha. Seejärel lõika rull pikuti pooleks ning põimi kokku kahte poolt üksteisest üle tõstes. (See on kõige keerulisem koht kogu kringlitegemise protsessi juures ja ajab kõige rohkem närvi, sest kogu sisu tahab plehku panna).
Kokkupõimitud kringli ümber asetan koogivormi rõnga lahtiselt, kui soovin, et ei vajuks väga laiali. Kringel küpseb küll keskelt suhteliselt kokku, aga jääb mõnus mahane. Võib ka ilma rõngata teha.
Ahi: 200 kraadi, ülalt-alt küpsetus, 25-30 minutit.
Kaunistuse šokolaadi kuumutan vesivannil / panen kastruli juba sooja ahju veidikeseks.