Hapukoore-šokolaaditort
Suhteliselt nagu Kräsupea, aga ainult šokolaadi biskviidist. Muidu mõnus, aga võib olla lisaks näiteks banaani / vaarikaid põhja peale, et mingususust lisamaitset oleks peale šokolaadi.
2 muna
2 dl suhkrut
200 g hapukoort
3 dl nisujahu
1 tl soodat
2 spl kakaod
Kreem:
800 g 20 % hapukoort
300 ml 35% rõõska koort + 1 spl (tuhk)suhkrut (vahukoor)
4 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Glasuur:
50 g tumedat šokolaadi
100 ml rõõska koort 35% (vahukoor)
1 spl võid
2 spl kakaod
3 spl tuhksuhkrut
Kaunistamiseks värskeid marju ja tuhksuhkrut.
Kõigepealt valmista põhi. Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Munakollased sega hapukoorega ning sega kokku munavalgevahuga. Sõelu sisse kuivained - jahu, sooda ja kakaopulber. Sega ühtlaseks tainaks ning vala see küpsetuspaberiga vooderdatud 26-28 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi.
Ahi: 200 kraadi, pöördõhk ~20 minutit (proovi küpsust tikuga).
Valmista kreem. Selleks sega omavahel hapukoor, vaniljesuhkur ja tavaline suhkur. Vahusta rõõsk koor 1 spl (tuhk)suhkruga ja sega õrnalt hapukoorega.
Jahuta põhi täielikult maha ja lõika tordipõhi pooleks. Aseta alumine pool koogivormi. Sellest saab tordi põhi. Teine ketas lõika kuubikuteks ja sega õrnalt kreemi sisse. Vala kreem põhjale ja tasanda enam-vähem ühtlaseks. Aseta tort seniks külma, kuni valmistad glasuuri.
Glasuuri jaoks kuumuta vahukoor keemiseni, tõsta pliidilt kõrvale. Sulata selles tükeldatud šokolaad ja või, lisa ka kakaopulber ning tuhksuhkur ja sega kuni saad ilusa ühtlase kreemi (seda on hea teha vispliga). Lase väheke jahtuda ja nirista ühtlaselt tordile. Lase tordil 4 tundi kuni üleöö külmas taheneda.