Kaneeli-kardemonisaiad (ja pitsasaiad)

Algne retsept

Ma pole ennne väga kuivpärmi kasutanud, aga see kerkis nii ilusasti, et oli lausa lust :)

Pärmitainas:
500 g nisujahu
1 pk kuivpärmi (12 g)
0,5 tl soola
1 tl jahvatatud kardemoni ** Kasuta vaid siis, kui teed tervest tainast magusaid saiasid **
80 g suhkrut
3 dl piima
1 dl vett
100 g võid

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
1 spl kaneeli
2 tl kardemoni

Pealt määrimiseks:
1 muna + 0,5 dl vett kokku klopitult

Esimene kord tegin terve koguse kardemonisaiasid ja sõime need kahekesti ka ära kahe päevaga. Oli veits rets :D Teine kord tegin poolest tainast pitsapirukaid. Muidugi saia sõime sama palju, aga siis käisid õnneks külalised ka.

Pärmitaina valmistamiseks sega kõigepealt suures kausis kokku jahu, pärm, sool ja kardemon.** Kui tahad teha ka soolaseid pirukaid teisest poolest tainast, siis ilma kardemonita. **

Soojenda kastrulis piim, vesi ja suhkur. Kuumuta keskmisel kuumusel vispliga aeg-ajalt segades kuni suhkur on sulanud. Jahuta käesoojaks. Teises potis sulata või ja jäta samuti jahtuma. Vala jahusegu sisse käesoe piimavedelik ja sõtku 2-3 minutit. ** Kindlasti sõtku enne või lisamist, muidu on jube raske pärast käe küljest lahti saada tainast. ** Lisa sulavõi ja sõtku veel paar minutit kuni tainas tuleb käte ja kausi küljest lahti. Vajadusel lisa natuke jahu.

Jäta tainas rätiku all 45 kraadisesse ahju kerkima u 50 minutiks. 

Täidiseks hõõru kreemiks toasoe või, suhkur, kaneel ja kardemon.

Kerkinud tainas rulli pikaks ristkülikuks.** Kui teed soolaseid ka, jaota tainas enne kaheks osaks. ** Taina paksus u 0,5 cm. Määri peale täidis, tõsta tagumine serv esimese peale, et määre jääks tainakihtide vahele peitu. Ka poole koguse taigna kohta tegin määret sama palju, sest mulle tundus, et suure kogusega jäi natuke magususest/maitsest puudu.

Lõika tainas 16 riba (umbes 2 cm laiused ribad). ** Poole koguse korral tegin veidi väiksemad saiad, u 10 riba. ** Lõika tainaribad keskelt pooleks, aga jäta ülemine ots kinni. Tee igale ribale mitu keerdu sisse ja vormi ümmarguseks pesaks kokku. Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tõsta rätik peale ja lase veel umbes 20 minutit kerkida.

Klopi lahti muna koos veega ja pintselda saiad enne ahju panemist üle.

Ahi: 180 kraadi (pöördõhk) u 15 minutit.

** Pitsasaiade täidiseks määri ristkülikule õhuke kiht tomatipastat, nii et oleks ilusti kaetud, raputa peale ürte (basiilik, pune, väheke kuivatatud küüslauku / pitsamaitseaine). Puista peale u 200 g riivjuustu ja sama palju sinki tükeldatuna. Eelmine kord ostsin miski pisikese karbi toorpeekonit, mis oli kuubikuteks lõigatud - see oli väga hea. 

Rulli tainas kokku, lõika rull 12ks kettaks ja pane kettad muffinivormi (saab ka lihtsalt plaadi peal, aga selliselt tulevad nii mõnusad mahlased). Määri pealt munaga-veeseguga ja pista ahju. 

Kahjuks pitsakatest unustasin pilti teha. Pildil on 1/2 tainakogusest tehtud kardemonisaiad. See esimsel koral tehtud laar, seega saiad on suhteliselt suured.