Mee-sinepi ahjuliha ja ahjujuurikad

1 kg sea abaliha
1 suur sibul
2 porgandit
küpsetuskott

Liha marinaad:
2 spl mahedat sinepit
2 spl mett
2 tl rosmariini
ohtralt pipart u 1 spl
ohtralt soola u 1 spl
2 küüslaugu küünt purustatuna

Kaste:
lihaleem
1spl jahu
2 spl toidu- või vahukoort

Porgand, kartul, bataat või muud juurikad


Võta liha külmkapist välja 1h enne ahju panemist, et kuuma ja külma suur vahe mahlu kinni ei ehmataks. Marineerisin ka samal ajal, aga tegelikult võiks seda teha öö enne ahju panemist. Küll aga selle marinaadiga jõudis ka tunni ajaga kõik maitse kenasti sisse imbuda.

Seega, sega marinaad kokku ja hõõru sõrmedega lihale. Kusagilt lugesin, et mida kauem mudid, seda parem tuleb :) Mudisin umbes 5 minutit.

Lase tunnike lihal maitsestuda ja soojeneda.

Samal ajal koori porgandid ja lõika jämedateks seibideks. Koori ka sibul ja lõika veeranditeks ning aseta need küpsetuskotti. Vabalt jõuab ka muud juurikad ette valmistada - koorida, lõigata ühesuurusteks tükkideks (bataadi veidi väiksemaks) ja visata küpsetuspaberiga ahjupannile. Neile kallan peale oliiviõli, maitsestan soola, pipra ja basiilikuga ning segan omavahel.

Soojenda ahi: 150 kraadi, pöördõhk.

Kui liha on 1h seisnud, siis aja pann õliga kuumaks ja pruunista liha mõlemalt poolt üsna lühikest aega, sest ahjukotis ta eriti ei pruunistu. Kui pruun, siis aseta sibula ja porgandi juurde kotti, sule kott klambriga, tõsta see ahjuplaadile ja tee koti ülemisse otsa õhuauk, et osa niiskust sealt välja pääseks.

Küpseta liha ahjus 1h. Siis lisa ahju juurikate ahjuplaat (panin üles) ja lase ahjus olla veel 45-50 minutit.

Ongi valmis! Kaste vala küpsetuskotist potti, aja keema ja lisa 1 spl jahu. Vispelda kuni jahu hakkab kastet paksendama. Võta tulelt ja lisa 2 spl koort.

Lihal lase seista vähemalt 10 minutit enne lahti lõikamist, siis ei voola mahlad välja.