Piparkoogitainas

2 dl heledat suhkrusiirupit (Dansukker)
150 g suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni (*panen järgmine kord veidi vähem, sest kardemon pole mu lemmik)
1 tl ingveripulbrit
1/3 tl pipart
1/3 tl jahvatatud muskaatpähklit
250 g võid
2 muna
600 g (1 L mõõdukannuga) nisujagu
2 tl soodat 

*säilib mitu nädalat külmkapis ja võib säilitada ka sügavkülmas

Mammu tegi piparkoogitainast ja andis meile kaasa ja see oli imehea - kõige paremad piparkoogid üldse! Tegin siis järele, aga minu tainas tuli palju pruunim ja küpses hoopis krõmpsumaks. Tema oma jäi selline pehme. Antonile meeldis minu tainas rohkem, aga minu meelest oli Mammu oma parem. 
__________

Kuumuta potis keemiseni siirup + suhkur + jahvatatud maitseained. Tõsta pott tulelt ning lisa juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.

Lisa kloppides ükshaaval munad. Mina mikserdasin kaks muna eraldi kausis ära ja lisasin sellele siirupisegu. Ilmselt oleks mõistlik eraldi sisse kloppida munad - äkki tuleb parem konsistents? Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval valminud segule. Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus. Enne küpsetamist tõsta natuke aega varem välja sulama, mul oli ta päris kõvaks tükiks külmunud.